Výskyt TBC dlhodobo klesá, v troch obciach sa však vyskytli problémy

13.03.2013 Poprad

Dolný Smokovec 13. marca (TASR) – Výskyt tuberkulózy (TBC) na Slovensku dlhodobo klesá a výnimkou nebol ani minulý rok, keď bolo do Národného registra TBC nahlásených 345 prípadov. V 298 prípadoch išlo o pľúcnu formu TBC, počet novo zistených prípadov bol 292. Incidencia výskytu TBC na Slovensku sa tak znížila na 6,35 prípadu na 100.000 obyvateľov.
„Situácia je stabilizovaná, plne pod kontrolou. Máme isté regionálne rozdiely, ale už nie sú také ako pred 10 rokmi, keď sme rozdiel medzi východným a západným Slovenskom mali až trojnásobný,“ vysvetlil Ivan Solovič z Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch. Podľa neho je situácia na západnom Slovensku stabilizovaná, výrazne sa však zlepšuje na východe krajiny. „Ten východ ako keby trošku dobiehal západ v tom zlepšovaní situácie,“ dodal Solovič.
V každom regióne sú však oblastné problémy, ktoré sa dajú riešiť pomocou mimoriadnych aktivít. Tak sa stalo aj v troch obciach v Popradskom okrese, kde Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) nariadil povinné očkovanie u novorodeniatok vo veku od štyroch dní do šiestich týždňov. „Na základe výskytu TBC v obci Výborná a posúdenia epidemiologickej situácie v ďalších obciach Krížová Ves a Hranovnica bolo nariadené očkovanie proti TBC v komunitách s nízkym hygienickým štandardom,“ informovala regionálna epidemiologička v Poprade Mária Pompová.
Detská pneumologická ambulancia v spolupráci s detskými pediatrami a novorodeneckými oddeleniami bude toto očkovanie zabezpečovať až do odvolania. „Uvidíme podľa toho, ako sa vyvinie epidemiologická situácia, a zvážime ďalšie kroky,“ dodala Pompová. Incidencia bola v týchto obciach veľmi vysoká. Konkrétne v obci Výborná bola chorobnosť až 544 na 100.000 obyvateľov, v Krížovej Vsi 304 na 100.000 obyvateľov a v obci Hranovnica 350 na 100.000 obyvateľov.
TBC sa na Slovensku v minulom roku vyskytla v 114 prípadov u žien, raz toľko bolo mužov chorých na túto chorobu. V detskej populácii TBC zaregistrovali v 19 prípadoch, všetky zaznamenané prípady boli v rómskych osadách. Celkovo na TBC umrelo päť pacientov. Najhoršou oblasťou s najvyšším výskytom tohto ochorenia na Slovensku je oblasť Prešovského kraja, kde je incidencia 11,61 prípadu na 100.000 obyvateľov, naopak, najlepšie sú na tom v tomto smere v Nitrianskom kraji, kde incidencia dosahuje 3,83 na 100.000 obyvateľov.
Z hraničných susedov Slovenska sú na tom lepšie len Rakúšania, ktorí majú incidenciu na úrovni 5 prípadov na 100.000 obyvateľov. V roku 2011 zomrelo na celom svete na toto závažné infekčné ochorenie 1,4 milióna ľudí a Svetová zdravotnícka organizácia v tom istom roku zaznamenala 8,7 milióna nových prípadov ochorenia TBC.
 

Vyberte región